Baking classic cinnamon rolls | Recipe

10/03/2015 07:00:00 μ.μ.

Μια συνταγή που τη φτιάχνω αρκετά συχνά αλλά δεν σας την έχω δείξει ποτέ εδώ στο blog, είναι τα ρολάκια κανέλας. Υπάρχουν πολλές συνταγές και εκδοχές αυτού του γλυκού στο internet, αλλά μια είναι η συνταγή που δεν αποτυγχάνει ποτέ: αυτή που θα σας δείξω σήμερα! Όσες φορές την έχω φτιάξει έχει πετύχει και είναι γευστικότατα, όσοι έχουν φάει, έχουν ξετρελαθεί! Είναι ιδανικά για τώρα που αρχίζει και κρυώνει ο καιρός, για να κάνουν παρεούλα στο ζεστό τσάι ή στη ζεστή σοκολάτα <3 Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν αν τα φτιάξετε! Πάμε να δούμε όμως πως να τα φτιάξετε..;;

Υλικά:
(Για τη γλυκιά ζύμη):
  • 60 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)
  • 180 ml γάλα πλήρες
  • 57 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη 
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας λάδι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(Για τη γέμιση):
  • 57 γρ. βούτυρο λιωμένο 
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη (αν δεν έχετε βάλτε από την κανονική ζάχαρη)
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 και 1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
(Για το γλάσσο):
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 192 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας γάλα πλήρες
  • 1 βανίλια σε σκόνη
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και την ξερή μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά για να κάνει η μαγιά τη δουλειά της!

2. Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε τα χτυπημένα αυγά, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια σε σκόνη. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα μαζί.

3. Σε ένα τρίτο μπολ (να είναι λιγάκι μεγαλούτσικο) ρίχνουμε το αλεύρι, το μείγμα με τα αυγά και το μείγμα με τη μαγιά. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Μετά συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. 

4. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε πάνω τη ζύμη και τη ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά με τα χέρια μας. Προσέξτε να μη βάζετε συνέχεια αλεύρι στην επιφάνεια γιατί μπορεί η ζύμη να σκληρύνει. 

5. Αφού την έχουμε φτάσει πια σε σημείο όπου είναι ωραία, ελαστική και φυσικά δεν κολλάει στα χέρια, τη βάζουμε σε ένα καθαρό, μεγάλο μπολ το οποίο το έχουμε αλείψει με το κουταλάκι της σούπας λάδι. Βάζουμε μέσα τη ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, για να ξεκουραστεί για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί η ζύμη φτιάχνουμε τη γέμιση για τη ζύμη...

6. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε την καστανή ζάχαρη, την κανονική ζάχαρη και την κανέλα.

7. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, αλευρώνουμε μια επιφάνεια και τη βάζουμε πάνω για να την ανοίξουμε με ένα πλάστη. Την ανοίγουμε προσπαθώντας να της δώσουμε όσο πιο τετράγωνο/ορθογώνιο σχήμα μπορούμε. Δεν θέλουμε να είναι στρογγυλή γιατί θα μας δυσκολέψει λιγάκι στο τύλιγμα, για να την κάνουμε ρολό. Επίσης δεν θέλουμε να είναι πολύ λεπτή η ζύμη, να είναι περίπου 1,5 εκατοστό σε πάχος (εντάξει δεν θα σας πάρει κανείς το κεφάλι αν δεν είναι ακριβώς 1,5 εκατοστό!)

8. Εφόσον έχουμε ανοίξει τη ζύμη όπως πρέπει, με ένα πινελάκι ή με τα χέρια μας, αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο (τα 57 γρ. που σας έραψα στα υλικά της γέμισης). Αυτό θα βοηθήσει το μείγμα της ζάχαρης να κολλήσει επάνω. 

9. Μόλις τελειώσουμε με το άλειμμα του βουτύρου, ρίχνουμε το μείγμα της ζάχαρης με την κανέλα. Εδώ θέλει προσοχή για να μην καλύψουμε όλη τη ζύμη, θέλουμε οι άκρες να είναι καθαρές, έτσι ώστε κατά το τύλιγμα, να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην ανοίξει το ρολό μας. Οπότε αφήστε περίπου 2 δάχτυλα κενά σε κάθε πλευρά της ζύμης (περιμετρικά δηλαδή ). Με το χέρι σας απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα της ζάχαρης σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι ζύμης!

10. Τώρα ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το ρολό μας..Ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη από τη μια πλευρά προς την άλλη, όσο πιο σφιχτά γίνεται. Φανταστείτε σαν να τυλίγετε ένα χαλί για να γίνει ρολό, έτσι θα κάνουμε και με τη ζύμη μας. Προσέξτε όμως να την τυλίξετε σφιχτά γιατί αλλιώς όταν πάτε να κόψετε τα ρολάκια, θα σας ανοίξουν.

11. Αφού είμαστε εντάξει με το τύλιγμα, τώρα έχουμε μπροστά μας ένα μεγάαααλο ρολό. Με ένα μαχαίρι που κόβει καλά, θα κόψουμε φέτες το ρολό, όπως κόβουμε το ψωμί. Κόβετε σε 12 ίσες φέτες το ρολό.

12. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τοποθετούμε το ρολάκια, φροντίζοντας να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο. Όταν τα κόψαμε ήταν κάθετα, τώρα τα θέλουμε οριζόντια στο ταψί, δηλαδή η γέμιση τους να είναι προς τα πάνω. (Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή, τα λέω κάπως περίεργα!!). Τώρα τα αφήνουμε για άλλη μια ωρίτσα να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν λίγο, πριν τα βάλουμε στο φούρνο.

(Δεν πιστεύω να κάτσατε, έχουμε μια κουζίνα να καθαρίσουμε μέχρι να φουσκώσουν..!!)

13. Όταν περάσει η μια ώρα, με ένα πινελάκι και τις 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο (που σας είπα στα υλικά της γέμισης) αλείφουμε την επιφάνεια κάθε ρολού για να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα στο φούρνο!

14. Και μιας που το αναφέραμε, ήρθε η ώρα να ψηθούν! Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς! Εμένα μου ψήθηκαν σε 27 λεπτά, οπότε μετά τα 20 λεπτά να ρίχνετε μια ματιά κάθε λίγο. Δεν θέλουμε να ροδίσουν πολύ ή να παραψηθούν γιατί όταν κρυώσουν θα είναι τόσο σκληρά που θα είναι..κατάλληλα για ποδόσφαιρο!! Θέλουμε να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.

15. Όσο περιμένουμε να ψηθούν, βάζουμε μπρος να φτιάξουμε το γλάσσο.. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την άχνη, το βούτυρο, το γάλα και τη βανίλια. Χτυπάμε το μείγμα με ένα σύρμα που χτυπάμε τα αυγά ή με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνει ένα ωραίο γλάσσο και να διαλυθεί η άχνη. 2 λεπτάκια χτύπημα είναι αρκετά!

16. Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστά, με μια σπάτουλα και πολύ προσοχή τα μεταφέρουμε σε μια πιατελίτσα ή όπου θέλετε να τα αποθηκεύσετε εν πάση περιπτώσει! Αυτό το κάνουμε γιατί λογικά η γέμιση θα βγάλει κάποια ζουμιά. Αυτά έτσι και κρυώσουν θα γίνουν σαν καραμέλα και θα είναι αδύνατον να βγάλετε τα ρολάκια μετά (true story!! Το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο..).

17. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι το γλάσσο πάνω από τα ρολάκια μας! Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά και ζουμερά και τα συνοδεύουμε ιδανικά με ένα ποτήρι ζεστό γάλα με κακάο..<3 Απολαύστε το τώρα και με ευχαριστείτε αργότερα.. :D
Αυτή ήταν λοιπόν η συνταγή για κλασσικά ρολά κανέλας! Αξίζει να τη δοκιμάσετε, πιστεύω θα σας αρέσει πολύ και θα θέλετε να τη φτιάχνετε συνέχεια. Εμένα μου αρέσει πολύ, όχι μόνο γιατί είναι τέλειο το αποτέλεσμα, αλλά και γιατί είναι απλή συνταγή. Μπορεί να έχει πολλά βήματα και να θέλει λίγη υπομονή, αλλά πραγματικά είναι ψυχοθεραπεία, εκτονώνεσαι και μετά χαλαρώνεις για να απολαύσεις το δημιούργημα σου! Επίσης μου αρέσει που έχει σχετικά απλά υλικά και δεν χρειάζεται ηλεκτρικές συσκευές (μίξερ κλπ.). Ελπίζω πραγματικά να σας αρέσει και να τη δοκιμάσετε! Αν τα φτιάξετε τελικά τα ρολάκια θα χαρώ να δω φωτογραφία με αυτά στο Instagram! Απλά τραβήξτε τη φωτογραφία και κάντε με tag ( username: @ilianaa_mac )! Πείτε μου στα σχόλια πως σας φάνηκε και τι άλλη συνταγή θα δείτε εδώ στο blog! Εμείς θα τα πούμε στο επόμενο post, μέχρι τότε...
Να περνάτε καλά και πολλά φιλιά!!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Πω πω μας πέφτουν τα σάλια!
    Λαχταριστή συνταγή. 😃
    Ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα χαίρομαι που σου αρέσει!! Κάνε τη συνταγή και θα με θυμηθείς, είναι φανταστικά! Πολλά φιλιά xx

      Διαγραφή