Baking marble cake | Recipe

10/16/2015 09:03:00 π.μ.



Αρκετές φορές έχω προσπαθήσει να φτιάξω ''δίχρωμο'' κέικ,που να το κόβεις και μέσα να έχει κάποιο σχέδιο με κακάο. Κάθε φορά όμως που το προσπαθούσα, δεν ήξερα κάποια τεχνική και έκανα ότι μου ερχόταν στο κεφάλι, μπας και το πετύχω, αλλά τίποτα. Χτες λοιπόν έψαχνα στο internet συνταγή για κέικ με γιαούρτι και βρήκα μια για να φτιάξεις δίχρωμο κέικ, με βανίλια και σοκολάτα. Η συνταγή αυτή είχε και γιαούρτι μέσα (που έψαχνα εξ' αρχής τέτοια συνταγή δηλαδή) οπότε μπήκα και την είδα. Είδα ότι είχε μια διαφορετική τεχνική για να πετύχεις το σχέδιο μέσα στο κέικ, οπότε σκέφτηκα ''γιατί να μην τη δοκιμάσω;;''. Όπως καταλαβαίνετε, έφτιαξα τη συνταγή και ήταν 100% επιτυχημένη! Το κέικ ήταν ωραίο, αφράτο, νόστιμο και βέβαια η μεγάλη έκπληξη ήταν όταν έκοψα το πρώτο κομμάτι και είδα ότι μέσα είχε βγει ένα πολύ ωραίο σχέδιο με τη σοκολάτα! Έκανα σαν χαζό από τη χαρά μου που το πέτυχα, Αφού λοιπόν ήταν μια ωραία επιτυχημένη συνταγή, γιατί να μην τη μοιραστώ μαζί σας;; Είναι πολύ εύκολη και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες! Πάμε να δούμε από κοντά στη συνταγή;;

Υλικά:
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού (εγώ έβαλα συσκευασμένο χυμό)
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη (αυτό που βάζουμε στο γάλα)
  • 5 κουτ. σούπας βραστό νερό
  • 2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Notes: 
1. Επειδή έχει μέσα γιαούρτι, να έχετε υπόψη σας ότι όταν θα το κόψετε σε κάποια σημεία θα μοιάζει κάπως σας ωμό, σαν να ήθελε παραπάνω ψήσιμο. Αλλά δεν είναι ωμό, είναι το γιαούρτι που το κάνει έτσι. Μην το φοβηθείτε, είναι νοστιμότατο!
2. Στο τέλος, αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ με άχνη ζάχαρη και λίγο κακάο, για να κάνετε σχεδιάκια στην επιφάνεια του κέικ, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!
3. Εγώ έψησα το κέικ σε μακρόστενη φόρμα και το σχέδιο με το κακάο ήταν πανεύκολο να το κάνω. Δεν ξέρω αν θα ήταν το ίδιο εύκολο να το πετύχω, αν το έψηνα σε μια φόρμα από αυτές τις στρογγυλές με την τρύπα στη μέση. Πάλι θα γινόταν αλλά νομίζω θα ήταν λιγάκι πιο δύσκολο. Θέλω να καταλήξω ότι αν έχετε και μακρόστενη φόρμα και από την στρογγυλή με την τρύπα στη μέση, προτιμήστε τη μακρόστενη.
Εκτέλεση:

1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 4 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
2. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε πάλι στη δυνατή φωτιά για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει το γιαούρτι ένα με το μείγμα.
3. Χαμηλώνουμε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Όταν το ρίξουμε όλο χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα (μπορεί και λίγο παραπάνω) μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί και να γίνουν όπως είναι κανονικά το μείγμα του κέικ.
4. Σε ένα μπολ βάζουμε το βραστό νερό και το κακάο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί το κακάο στο νερό. Στη συνέχεια, μέσα στο μπολάκι ρίχνουμε περίπου το 1/4 του μείγματος του κέικ και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα του κέικ με το μείγμα του κακάο. 
5. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα που θα ψήσουμε το κέικ. Στη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ μια στρώση από το μείγμα του κέικ του απλού και μετά μια στρώση από το μείγμα του κέικ με το κακάο. Μια βανίλια, μια κακάο, μια βανίλια, μια κακάο. Φροντίζουμε η τελευταία στρώση, η πάνω πάνω, να είναι βανίλια. 
6. Αφού έχουμε τελειώσει με τις στρώσεις, με ένα μαχαίρι κάνουμε διάφορες κινήσεις για να ανακατευτούν οι στρώσεις από τα μείγματα και να βγει το σχεδιάκι μέσα στο κέικ. Εγώ έκανα κάτι σαν ζιγκ - ζαγκ με το μαχαίρι, και βγήκε αυτό το σχεδιάκι που θα είδατε! Πραγματικά, κάντε τυχαίες κινήσεις με το μαχαίρι (εννοείτε χωρίς να το βγάζετε από το μείγμα του κέικ!) και όλο και κάποιο σχέδιο θα βγει. Απλώς προσέξτε μην το ανακατέψετε πολύ και μπερδευτούν πολύ οι στρώσεις από τη βανίλια-σοκολάτα, γιατί μετά δεν θα φαίνεται κάποιο σχέδιο.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  για 50-60 λεπτά.
8. Αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλουμε από τη φόρμα γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το κέικ και να χαλάσει η εμφάνιση του. Αφού κρυώσει το βάζουμε στη πιατέλα που θα το σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη! Καλή όρεξη!



Αυτή ήταν λοιπόν η συνταγή για το marble cake που είχα να σας δείξω σήμερα! By the way, λέγεται marble (=μάρμαρο) γιατί με το σχεδιάκι από κακάο μέσα, μοιάζει με το σχέδιο που έχουν τα μάρμαρα, σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν! Ελπίζω να σας άρεσε αυτή η συνταγή! Πείτε μου στα σχόλια αν θα τη δοκιμάζατε και επίσης πείτε μου ποια άλλη συνταγή θα θέλατε να δείτε στο blog! Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω τις δημιουργίες σας στο Instagram! Απλά τραβήξτε φωτογραφία από το κέικ σας, βάλτε την στο Instagram και κάντε με tag στη φωτογραφία ( το username μου είναι @ilianaa_mac !). Εμείς θα τα πούμε στο επόμενο post, μέχρι τότε...
Να περνάτε καλά και πολλά φιλιά!!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. πολύ ωραίο αποτέλεσμα!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικές φωτο πάνω από όλα! κι επίσης να σημειώσω οτι είναι το ίδιο εύκολο σε φόρμα-δαχτυλίδι(αυτή με την τρύπα στη μέση!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου αρέσει! Τέλεια, ελπίζω όποιος δεν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα αμά το κάνει σε τέτοια φόρμα, να διαβάσει το σχόλιο σου! :) Πολλά φιλιά xx

      Διαγραφή