Homemade all-natural easter egg dyes | Weekster

4/27/2016 12:02:00 μ.μ.

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, και κατά το έθιμο αύριο βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Φέτος, εγώ έβαψα για πρώτη φορά τα αυγά μου με φυσικές βαφές αυγών που έφτιαξα μόνη μου στο σπίτι βράζοντας διάφορα τρόφιμα για να βγάλουν τα φυσικά τους χρώματα και μετά έβαψα με αυτά τα αυγά μου. Η φύση είναι ένας τεράστιος καμβάς που έχει φανταστικά χρώματα και αν είμαστε λίγο ξύπνιοι μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε για καλό σκοπό. Όπως θα δείτε πιο κάτω, μερικά τρόφιμα έβγαλαν φανταστικά χρώματα, όπως το γαλάζιο χρώμα από το μωβ λάχανο και το κίτρινο από το κάρυ. Αν θέλετε και εσείς φέτος να φερθείτε έξυπνα και  να βάψετε τα αυγά μόνοι σας, οικονομικά, με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας και κυρίως χωρίς τα συντηριτηκά και τις χρωστικές των τεχνιτών βαφών, τότε συνεχίστε να διαβάζετε...
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: διαλέγουμε μερικά τρόφιμα (κυρίως λαχανικά και μπαχαρικά) που έχουν χρώματα, τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα για 20-30 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα χρώματα τους και μετά βάφουμε εκεί μέσα τα αυγά μας. 
Εγώ διάλεξα να βράσω μωβ λάχανο, σπανάκι, παντζάρι, κάρυ σε σκόνη και ένα φακελάκι μαύρο τσάι. Μπορεί να σας φαίνονται περίεργα τα υλικά και να σας έρχεται μια ανακατοσούρα όταν τα σκέφτεστε όλα μαζί, αλλά στο τέλος στο εσωτερικό των αυγών δεν περνάει καμία μυρωδιά και στο τσόφλι μένει ελάχιστη (αλλά από τη στιγμή που δεν τρώτε τα τσόφλια -ελπίζω- δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα). Επίσης, σε αντίθεση με πολλές τεχνιτές βάφες, δεν περνάει μέσα καθόλου το χρώμα από το τσόφλι!!
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη διαδικασία...: (την ίδια διαδικασία ακολουθείτε για κάθε υλικό ξεχωριστά, εκτός από το τσάι όπου θέλει πολύ λιγότερη ώρα βράσιμο για να βγάλει το χρώμα του).
1. Παίρνουμε ένα ποτήρι που να χωράει μέσα το αυγό και το γεμίζουμε με νερό. Αυτό το νερό το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να βράσει.

2. Όταν βράσει ρίχνουμε μέσα το υλικό που θέλουμε και το αφήνουμε με κλειστό καπάκι, σε μέτρια φωτιά, να βράσει για περίπου 20-30 λεπτά. Όταν δούμε ότι το υλικό (π.χ το μωβ λάχανο) έχει χάσει εντελώς το χρώμα του, σουρώνουμε το νερό της κατσαρόλας. Πετάμε το υλικό που βράζαμε και το νερό που πλεόν έχει χρωματιστεί το βάζουμε στο ποτήρι που χρησιμοποιήσαμε στην αρχή.
3. Μέσα στο ποτήρι με το νερό ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ξύδι (για να κρατήσει και να γίνει πιο έντονο το χρώμα) και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε 1-2 αυγά μέσα στο ποτήρι (αναλόγως με το πόσα χωράνε) και τα αφήνουμε για 40-60 λεπτά. (Το ξέρω είναι αρκετή ώρα, ειδικά αν είστε ανυπόμονοι σαν εμένα, αλλά πρέπει. Αξίζει τον κόπο!).
4. Αφού περάσει η ώρα που χρειάζεται και δείτε ότι έχουν βαφτεί, τα βγάζετε από το νερό, πολύ απαλά τα σκουπίζετε ταμποναριστά με μια πετσετούλα και τα στολίζετε. Προαιρετικά αν θέλετε, μπορείτε να βουτήξετε μια χαρτοπετσέτα σε λίγο ελαιόλαδο και να γυαλίσετε τα αυγά σας. Εγώ δεν το έκανα (γιατί βαρίομουν βασικά), αλλά πιστεύω ότι αν το κάνετε θα αναδειχθεί ακόμα καλύτερα το χρώμα!
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ :
1. Επειδή είναι φυσική βαφή δεν θα βγει το ίδιο έντονο χρώμα που θα έβγαινε με μια αντίστοιχη τεχνητή βαφή.
2. Φροντίστε όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι φρέσκα. Αν προσέξατε στη φωτογραφία δεν υπάρχει κόκκινο αυγό. Αυτό συνέβη γιατί έβαλα να βράσω παντζάρια που βρήκα συσκευασμένα στο super market και ήταν ήδη βρασμένα που σημαίνει είχε φύγει ήδη όλο το χρώμα! Άρα για κόκκινα αυγά θα χρειαστείτε ωμά παντζάρια που θα βρείτε στο μανάβικο της γειτονιάς σας.
3. Μπορεί σε κάποιο χρώμα να έχετε μέσα τα αυγά για 1 ώρα και ακόμα να μην έχουν γίνει έντονα. Απλά αφήστε τα για μισή ώρα ακόμα. 
4. Αν θέλετε να βάψετε πολλά αυγά ταυτόχρονα διπλασιάστε ή τριπλασιάστε το νερό και αντί για ποτήρι χρησιμοποιήστε κάποιο μπολ ή κατσαρόλα για να βάψετε πολλά αυγά ταυτόχρονα. Έτσι κερδίζετε πολύ χρόνο! 
Αυτά ήταν όσα είχα να σας πω για το πως να βάψετε και εσείς τα αυγά σας φέτος με τον πιο φυσικό τρόπο! Φέτος ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα και εγώ αυτή την τεχνική και αν και με δυσκόλεψε λιγάκι επειδή δεν ήξερα τι να περιμένω και τι να προσέχω (ενώ εσείς τώρα ξέρετε!) το ευχαριστήθηκα και μου άρεσε το αποτέλεσμα. Επίσης ήμουν περήφανη επειδή κατάφερα να βάψω τα αυγά με τόσο ωραία χρώματα μόνη μου, χωρίς βαφές! Πείτε μου στα σχόλια αν σας άρεσε αυτό το post, αν σας φάνηκε χρήσιμο και επίσης αν σας έπεισα να δοκιμάσετε να βάψετε έτσι τα αυγά σας φέτος! Αν τα βάψετε πάντως με αυτή την τεχνική, θα χαρώ να δω τα αποτελέσματα σε φωτογραφία στο Instagram, κάνοντας με tag (username: @ilianaa_mac)! Αν πάλι έχετε απορίες γράψτε τις στα σχόλια και θα χαρώ να σας βοηθήσω! Εμείς θα τα πούμε στο επόμενο post, μέχρι τότε...
Να περνάτε καλά και πολλά φιλιά!!

You Might Also Like

0 σχόλια